Golv med eviga värden.

"Alla har vi en plats där axlarna sjunker ner ", säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne. För honom är trädgården en sådan plats, en oas han gärna möblerar med natursten.

Mycket bärande blev det. Men resultatet var mödan värd. Uppe på höjden ståtar ett vackert orangeri med citronträd – på kalkstensgolv som bara väntar på att få åldras. Det förfallna uterummet på Värmdö blev ett av objekten som tv-programmet ”Äntligen hemma” satte kofoten i under hösten 2009. Murbruk, stommar, glasrutor och natursten från Flisby kånkades upp på berget medan orangeriet växte fram. En av dem som bar de 20 kilo tunga stenplattorna var trädgårdsmästaren Bosse Rappne som hunnit avverka nio år med det populära programmet.
– Jag ville ha ett kvalitetsgolv och valde därför kalksten. Jag gillar särskilt 60 x 60-storleken, oftast är plattorna mindre. En annan fördel är att plattorna är jämntjocka, då går de fortare att lägga, säger han. – Rent allmänt när man lägger sten är underlaget viktigt. Det gäller att gräva ur ordentligt där man ska lägga plattor, minst 30 centimeter. Jobbigt? Nej, hyr en minigrävare, då blir det riktigt roligt! Fyll sedan upp med krossmaterial som packas hårt med markvibrator för att få ett riktigt hårt och bra underlag.
Gräva, mura, snickra, svetsa… inget tycks främmande för Rappne som till vardags driver slottsträdgården Ulriksdal där han även är uppväxt. – Jag vill visa att trädgårdsarbete inte bara har med blommor och jord att göra. Se trädgården som en bit möblerad natur, en oas du kan skapa strax utanför din ytterdörr! Han gillar utvecklingen som började för tio år sedan då man började knyta ihop inne- och uterummet.
– Till en början var det mycket trädäck men nu kommer de bestående materialen allt mer. Som natursten, det är ett fantastiskt trädgårdsmaterial. Kalkstensgolvet i orangeriet kommer att bli vackrare ju längre tiden går. Skrapmärken från stolar, ringar från blomkrukor, spillt vin, allt ger golvet karaktär som ökar skönheten. Tas orangeriet ur bruk kan stenplattorna återanvändas utan att ha förlorat sitt värde, menar Rappne. – Jämför en uteplats av trä med en av natursten. Trägolvet måste skötas noga med högtryckstvätt och skyddande behandling annars blir det snabbt slitet och fult. Ett åldrande naturstensgolv blir inte fult, det får patina!

Bosse Rappne