Bersån – trädgårdens gömda oas

För stilla stunder och glada sommarfester – gör en berså!

Saknar du också barndomens saftkalas i mormors bedårande berså? Det är du inte ensam om – den klassiska bersån är på trädgårdsmodet igen. I dag anlägger många sina egna hemliga trädgårdsrum för att samla vänner och avnjuta svalkande rosévin, sommartårtor och hemmagjord jordgubbssaft.

I takt med allt stressigare liv får vi ett större behov av en oas – skyddad från insyn och blåst – för att få umgås med kära eller bara vara ensam med sina tankar. Det är kanske precis det vi behöver för att slippa gå in i ”väggen”.
Bersån är inte bara funktionell. Den är ju vacker också. Tänk berså och blommande syrenbuskar, gröna lövrum och
doftschersmin sätter sig säkert på din näthinna. Men den moderna bersån består inte bara av en lövfällande häck.

Stenmurar och skifferväggar är alternativa inramningar som får din berså att sticka ut i grannskapet. Eller varför inte satsa mer på underlaget och lägga en stencirkel? Våga tänka nytt och fritt!
Flisby har gett trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman i uppdrag att rita tre olika bersåer med varierande material och för
olika miljöer. Här intill ser du det inspirerande resultatet!
Drömmen om ett ljuvligt uterum med växter som väggar, natursten som golv och himmel som tak behöver inte vara en
evighet bort. Flisby hjälper dig smidigt med vilka stenar som passar. Och ett lövklätt trädgårdsrum behöver inte ta lång tid att få till, tack vare alla snabbväxande träd och buskar som finns på marknaden.

 

Bosse Rappne

Modern stil som passar nya hus

Här har vi valt en stramare, modernare stil i rektangulär form. En loungesoffa placeras på en stenläggning t ex grafitgrå granit 60x30 cm (alt betongplattan basic 63 x 42 cm). Granitlängder har vi lagt som trampsten i gruset och vidare ut i gräset. Bersån omges av en formklippt häck, t ex tuja eller avenbok. I det övre vänstra hörnet görs en lätt upphöjd bädd med ett karaktärsfullt litet träd som t ex klotkörsbär.

skiss_modern_berså
skiss klassisk berså

Klassisk berså – Som på mormors tid

Här har vi följt den klassiska idén om hur en berså skall utformas. En rund form med romantiska förtecken. Syren som inramning. Istället för grus har vi valt en färdig cirkel av skiffer, sandsten- eller kalksten. Vill man utöka diametern går det bra att t ex bygga på med några varv av smågatsten. Vi har även lagt smågatsten i öppningen och som kantsten på utsidan häcken. Komplettera gärna med kantjärn för att hålla jorden bättre på plats.

Annorlunda

Vi rör oss formellt i gränslandet mellan berså och terrass men låt oss tänka fritt utifrån funktion, form och färg. Vi har valt att rama in med murar av råskifferklädda L-stöd. Längs den inre kortväggen löper en plantering kantad med kantjärn av cortenplåt. Längs långsidan återupptas corten-plåten i en delvis nedsänkt rektangulär damm. Möjlighet finns att låta vattnet sakta rinna nerför skifferväggen. Den sista delen av inramningen består av sittbänkar gjorda av råskifferklädda enkla murblock, toppade med samma sten som valts som markmaterial. På marken läggs med fördel den slipade grafitbruna kalkstenen i 60 x 60 cm eller möjligen betongplattan Funkis.

skiss annorlunda berså

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.