BRA ATT VETA OM NATURSTEN INNE

Travertin

Travertin är en kalkbaserad stenart som bildats av att kalkhaltigt vatten trängt upp från varma källor och sedan dunstat bort. Stenen har en varm och rustik känsla med skiftningar i färgen. Ytan är porös med en del håligheter. Ända sedan antiken ett uppskattat byggnadsmaterial som bl.a. använts i Colosseum i Rom.

Marmor

Marmor betyder ”glänsande sten” och är en kalkbaserad stenart. Kristallstrukturen och glansen har den fått genom att den utsatts för hårt tryck och hög värme långt under jordskorpan. Ådring och färgnyanser i marmor har uppkommit genom orenheter av metaller och mineraler som pressats samman under processen. Marmor har i alla tider använts inom både bildhuggeri och arkitektur. 

Kalksten

Kalksten är ett av de mest använda materialen då den finns i mängder av färger och former lokalt i de flesta länder. Kyrkor och tempel har i alla tider byggts till största delen av kalksten. Den slipade kalkstenen har en sidenmatt yta som är lite känsligare men ger en vacker patina med åren.

Granit

Granit är en mycket hård bergart som bildats genom vulkanisk aktivitet djupt under jordytan. Den borstade graniten får en mjuk yta i kombination med vacker struktur och den polerade graniten får en nästan svart, spegelblank och strikt yta.

Skiffer

Skiffer har uppkommit genom lera, som pressats samman till hårda lager. Dess råa yta som uppstår naturligt då den spräcks till skivor uppskattas
världen över. Vid själva spräckningen kan vissa flisor av lagret på motsvarande stenyta följa med. Dessa sitter lösare i ytan och lossnar vid sopning och mekanisk påverkan första tiden efter läggning. Tjockleken kan variera. Svart skiffer kan innehålla järnoxid.

Stenfanér

Äkta skiffer som delats i mycket tunna skikt och applicerats på en glasfiberarmerad polykarbonatskiva. Varje platta är unik och kan skifta i både struktur och färg, vilket ger en vacker och levande yta.

Stenfanér kan användas på väggar inomhus, även i kök och badrum, (rekommenderas ej i duschutrymmen) där vi rekommenderar att man impregnerar. I och med att plattorna är flexibla och har låg vikt är dom enkla att sätta upp. De kräver heller inga bärande väggar. Vill du använda stenfanéret ute måste det impregneras.

Skifferväggar

Äkta skiffer har här monterats samman med stenlim  eller betong till färdiga sektioner. Passar inne såväl som ute t.ex till murar, fondväggar, runt öppna spisen eller på skorstenen. Sätts på fast underlag betong, mineritskiva eller Leca med beklädnadsfix. Behöver ej fogas. Förvara förpackningarna torrt.

Duschmiljöer

Kalkbaserade stenar som travertin, kalksten och marmor är känsliga för syrabaserade rengöringsmedel och de bör därför inte användas i duschen.
kalksten nordic grey i badrum