Frågor & Svar

Under åren har vi på Flisby fått många frågor kring sten och stenläggning från våra kunder. Du hittar dem här. Har du någon fråga du vill ha svar på är det bara att ställa den! Vi besvarar frågorna så fort vi kan.

Faq

Jämna till ytan på öländsk kalksten?

av Anne, 2018-06-18

Vi funderar på att lägga en gång med öländsk kalksten. Jag tycker det är en snygg sten men kan man jämna till ytan om det skulle behövas? Vi har små barnbarn som springer barfota så ytan får inte kännas vass.

Svar  av Kristofer Hansen, Flisby AB

Hej Anne!

Tack för din fråga. 

Det är inget man normalt gör efter läggning då det är mycket kostsamt. Om ni önskar en ölandssten med något jämnare yta rekommenderar jag topphyvlad. Då låter man i fabrik hyvla av topparna som sticker upp, kvar blir en kalkstensyta med endast naturliga gropar.

hör av er med mängd och ort om ni önskar ett prisförslag

ha en bra dag

mvh Lollo

Flisby AB

Lägga dekorsten runt grunden

av nicklas, 2018-04-22

har en platta på mark, funderar på att lägga dekorsten runt huset. först duk sedan bärlag, stenmjöl dekorsten När vi hade besiktning på vårat föra hus vid försäljning sa besiktningsmannen att det vara dåligt med dekorsten runt huset. Var bättre med plattor så vattnet rinner bort och inte ner mot grunden. självklart ska vi ha rätt lutning ut från huset

Svar  av Kristofer Hansen, Flisby AB

Hej Nicklas!

 

Om dräneringen är bristfällig har besiktningsmannen en poäng. Vitsen med dekorsten förutom att det ser snyggt ut är annars att motverka "skvätt" på husfasaden. Betongsten har förmågan suga till sig smuts och regnet skvätter gärna upp detta på fasaden vilket nästan helt undviks med någon form av dekorsten.

 

MVH

Webmaster

Rengöring granitplattor utomhus

av anders svensson, 2017-03-02

Hej! Våra granitplattor på gången, 30 x 30 tror jag de är, har i vinter fått svartaktig kanter av alger runt om. Med vad kan jag tvätta bort algangreppen? Hälsningar. Anders Svensson

Svar  av Kristofer Hansen, Flisby AB

Hej Anders!

 

Ett algtvättmedel vi säljer massor av är Tercol. Det är inte speciellt dyrt och enligt kunder väldigt effektivt.

 

MVH

Webmaster

Konstgräs

av Ralf, 2016-07-03

Funderar på att byta ut gräs mot konstgräs. Ytan är ca 3x5 mtr. Oregelbundna former. Hur hållbar är den tidsmässigt? Är den lätt att skära till i oregelbundna former? Vad krävs av underlaget? Ralf Halmstad

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Ralf!

 

Det finns en tabell någonstans som jag inte har tillgång till just nu men som säger att den tappar X% av sin färg på 10 resp 20 års tid.

Huvudboven är då solen och den varan har vi ju inte för mycket av i vårt annars trevliga land.

Testerna är utförda i länder med konstant sol som tex. Spanien.

Förskolor i många kommuner håller på att byta ut sina gräsplaner mot konstgräs då ungarna inte skitar ner sig vid blöt väderlek som är betydligt vanligare i Sverige. I Storstäderna är det idag sannolikt vanligare med konstgräs än gräs. Där läggs det ofta kullar och alltid oregelbundna ytor.

Det är lätt att klippa och underlaget bör vara dränerande och fast.

 

MVH

Webmaster

Limmad stenmut

av Stefan, 2016-07-02

Hej Har en limmad stenmur med pu700. Nu vill jag ändra om lite på denna mur så finns det nå medel som löser upp limmet eller är det slägga som gäller och köpa nytt?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Stefan!

 

Jag fick samma problem själv i våras.

Jag hittade inget lösningsmedel utan det var kofot och spett som gällde där. Sitter som berget.....

 

MVH

Webmaster

grusgång

av allan55, 2016-06-20

Hej. Jag vill ta bort plattorna och ersätta med någon sten kross. Hur tjock skall det vara. ? Hur mycket går det åt per kvadrat ?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Allan!

 

Om du skall ha gånggrus bör detta vara så tjockt så du kan räfsa i det som ligger över fiberduken som i sin tur ligger under krosset, dvs ca 6 cm.

Ett ton räcker då till ca 11 kvm.

 

MVH

 

Webmaster

 

Hur rengör jag grändstenen?

av Aref, 2016-05-25

Vi köpte hus för tre år sedan och då var stenterassen (grändsten) väldigt fin men nu är den smutsig med en del alger/mossa på skuggsidan och massa vita/grå missfärgningar i övrigt! Läst på nätet massa förslag bla borsta med styvborste + fogsand, Nitor stone treatment, Grön-fri fr Jape, högtrycktvätt, ett moss och algtvättmedel osv.. Tacksam för tips från sten experten! Tack på förhand! Med vänlig hälsning Aref

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej

 

Det beror lite på vad för smuts som sitter på stenen. Vi har ett otroligt mycket sålt sten tvättmedel som heter Tercol. Det kunde vara en god ide börja med det!

 

MVH

Webmaster

Cement på plattor

av Titti, 2016-05-03

Hej! Vi har en liten trädgård som har gamla cementplattor, de ligger bra, men är inte enhetliga, nu är min fråga kan man 'slå' cement ovan på dessa plattor, och om det håller?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Titti!

 

Det är ytterst tveksamt, kommer inte hålla och inget jag skulle rekommendera.....

 

MVH

Webmaster

granitstolpe

av Lisbeth, 2016-04-29

Hej. Vad är flammad sten? Med vänlig hälsning Lisbeth Vadstena

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Lisbeth!

 

Flammad sten är precis så som det låter. Det är en natursten som man gjort jämn i ytan genom att med hjälp av värme flamma bort större ojämnheter. Alternativen är krysshamrad där man med en mejsel slår bort flisor i ytan för att få den jämn eller sågad där stenen helt enkelt sågas jämn.

Snyggast och absolut vanligast är den flammade....

 

MVH

Webmaster

Kantstål i metall

av Annika, 2016-04-28

Är kantstål böjbar för hand? hur hantera jag vinklar. Ex. 30 cm rakt, vinkl 45 grader 30 cm rakt, vinkel 45 grader, rakt ca 100 com.

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Annika!

De är visserligen kraftiga men när jag böjde mina i olika vinklar hemma klämde jag ett kantjärn mellan två tunga betongplattor och böjde för hand. Det utgjorde inget större problem men vinkeln blev inte speciellt skarp. Det fixade jag genom att slå på vinkeln där den låg klämd med en gummislägga.

M.a.o. inga större problem........

 

Lycka Till

Webmaster

plattor till garageuppfart

av Jill, 2016-04-26

Jag skulle vilja få lite förslag på en grå platta till garageuppfart. Ytan är 5 m bred och 12 m lång. Dvs en stor yta. Jag tänker mig en slät platta och att mönstret är enkelt och rent. Jag tänker mig vidare stora plattor. Vårt hus är ett new england, två våningar, med spröjs fönster, målat i ljusgrå färg. Lite gammeldags trädgård. Vi ska ha järngrindar vid entré. Vi tänker förmodligen ha en portugisisk kantsten - som ser ut som sten i naturen. Vilken stor platta kan passa till det? Gärna förslag på en medel prisklass, dvs inte för exklusivt.

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Jill!

 

Du skall få två alernativ:

Funkis som jag själv har lagt finns i 90x60, 60x60 eller 60x30 storlekar

eller Basic 63x42 cm

skiljer inte mycket i pris - båda är minst 6 cm och körbara.

 

Lycka till

Webmaster

Stenarna rör sig

av Helene, 2016-04-20

Köpte ett hus med mycket stor stenlagd uppfart. Gjort av "dörrknackare". Vi försökte nu ta bort massa mossa mellan stenarna (omlott) med högtryckstvätt. Resultatet blev att den redan ganska ojämna uppfarten nu har flera kullar o gropar!!! Inte överallt men vattnet gjorde nog att det reste sig. Vi har inte ekonomi att lägga om allt, vi talar om 100kvm. Tips, kan man rädda detta på något sätt? Mycket sand mellan stenarna sprutades bort. Vågar inte fylla i när det nu är så ojämt. Och hur borde vi tagit bort mossan? Hur blir vi av med de vita streck (rena stenar) som tvätten bidrog till?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Helene!

Tyvärr är fusklagda ytor lagda av dörrknackande företag inget ovanligt idag.

Jag hade nog också prövat en högtryckstvätt med inte för hög kraft om jag fått mossa på mina stenar.

Dessvärre finns nog inget annat att göra än att plocka upp alla stenar, jämna till underlaget efter att man kontrollerat att det är 25-40 cm dränerande material under, och sedan lägga tillbaka stenen.

Man kan göra det själv - det är inte raketforskning - om man tar lite tid på sig.

 

Lycka Till

Webmaster

PS underlaget är viktigt - missa inte det. Det är ofta där det fuskas.DS

Grusaltan

av Christina , 2016-04-20

Hej har en gammaldags grusterass som satt sig genom åren. Går det att använda som underlag till att sätta sten eller behöver man även där gräva upp allt för att förarbeta inför stenläggning. Verkar vara väldränerat då det aldrig samlats vatten där. Ska vara till gång och utemöbler ej biluppfart. Christina

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Christina!

Om det är väl dränerat behöver du inte byta underlaget. Om det inte är dränerat riskerar du att det efter några år går i vågor av tjälens inverkan.

 

MVH

Webmaster

gårdsgrus

av git, 2016-04-15

hur mycket gårdsgrus ska man beräkna per m2 i vikt undrar jag

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej

 

Beklagar sent svar

ca 50 kg per kvm.

MVH

webmaster

Kalksten till altan

av Göran, 2016-04-12

Vilket underarbete behövs för altan med borstad kalksten

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej!

Oavsett vad du lägger på marken behövs mer eller mindre samma underlag.

30-40 cm markbädd med dränerande material så fukt och vatten inte blir stående när marken skall frysa till i vinter. vi har ganska detaljerade beskrivningar på vår info sida på hemsidan.

 

Lycka till

 

PS jag har själv valt den stenen ( av 1108 olika möjliga stenar) hemma runt mitt hus och den är grymt snygg!

DS

Kantsten Granit vad betyder RV?

av clj, 2016-04-11

Hej, ni anger RV4 och RV6 om kantsten granit, vad beryder det?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej!

Beklagar sent svar men vid ett virus försvann frågor som först nu har återfunnits.

Det anger tjockleken på stenen. RV 4 betyder Rak Vinkel variant 4. Ju lägre varianttal desto tjockare sten.

 

MVH

 

Webmaster

Olika dekorsten i trädgården

av Anneli, 2016-04-05

Hej! Jag vill gärna ha lite hjälp med att välja vilken dekorsten som blir snyggast i trädgården.. Vi har ett vitputsat hus och ska anlägga framsidan/entren av huset med dekorsten och ny stenlagd gång. Tänker att det kan vara snyggt att använda två olika nyanser/sorter av dekorsten så det blir lite liv i trädgården. Min tanke är att lägga svart diabas närmast entre och husgrunden och ev svart/vit sjösten eller en rödbrun sten på övriga ytor. Vi kommer att göra en stenlagd gång i grått eller rödbrunt som går fram emot entren samt en gång som går mot baksidan av huset och som delar av framsidan av trädgården i två delar. Vad föreslår ni för färgsättning och planering på dekorsten och gång? Mvh Anneli

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Anneli!

Valet av diabas och svartvit är klockren. Jag hade nog valt en grafitfärgad sten för att behålla den svart/vit /grå helheten. Du får då en lugna ytor som ser exklusiva ut då de förstärker varandra i färgsättningen.

 

MVH

Webmaster

Sjösten på betongplattor?

av Eva C, 2016-04-02

Hej! Jag vill lägga sjösten på vår uteplats som är ca 4x4 meter. Nu finns det betongplattor där. Jag undrar om jag kan täcka plattorna med sand och sedan lägga sjösten ovanpå?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej!

Beklagar sent svar men vid ett virus försvann frågor som först nu har återfunnits.

Sand, fiberduk och sjösten bör fungera.

 

MVH

 

Webmaster


Golvvärme

av Carina, 2016-03-26

Hur fungerar stenmaterial på golv med golvvärme?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej!

Beklagar sent svar men vid ett virus försvann frågor som först nu har återfunnits.

Alldeles utmärkt. Jag har själv Nordic Grey i 1/3 del av mitt hus med golvvärme under. Det är det behagligaste inomhusklimat jag har bott i.

 

MVH

Webmaster


vackrare sten

av Marianne, 2016-03-01

Hej! Har uteplats och garageuppfart klädd med marksten.Det är vackert men det blir fort smutsigt av väder och vind.Finns det nåt medel man kan lägga på stenen efter rengöring så man får en smutsavvisande yta?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej!

Beklagar sent svar men vid ett virus försvann frågor som först nu har återfunnits.

Vi har ett par olika varianter impregneringsmedel. Jag har själv impregnerat all min sten för att få en lättskött yta. Surfapore M och Surfapore C är vad du skall fråga efter.

MVH

Webmaster


Gräs eller kantsten först?

av Mannersten, 2015-08-20

Håller på att anlägga tomten. Kommer att rulla ut gräs. Mellan gräs och grusgång vill vi lägga gatsten. Vad lägger jag först? Stenen eller gräset?

Svar  av Webmaster, Flisby AB


Hej Mannersten!

Stenen tveklöst!

- så du kan rulla gräset mot. Du slipper även skava på gräset som är lite känsligt i början när du ligger och skall ha dit stenen om denna läggs i efterhand. Även lättare anpass höjden på gräset än höjden på stenen.

MVH

Webmaster

En fog som ska stå emot ogräs

av Kerstin, 2015-05-25

Hej Jag har hört att man ska kunna göra en fogsandsfog mer motståndskraftig genom att blanda i lite betong i sanden när man borstar ut den. Ligger det någon sanning i det ? Vilka proportioner har man i så fall? Vänliga hälsningar Kerstin

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej kerstin!

Det är tveksamt om det blir bra. Det finns ju flera olika slags fogar som motverkar ogräs eller kraftigt förhindrar. Gå in på vår hemsida och läs om fastfog, hårdfog och ogräshämmande sand.

MVH

Webmaster

"Blödande" betong

av Bibbi, 2015-04-15

Vi har en utomhustrappa i svart granit. Problemet är att det nu efter ca 3 år har börjat "rinna" ut vit stenhård massa troligen från betongen de satt fast stenarna i. Hur kan man få bort det? Sitter stenhårt, troligen behövs något medel som löser upp det utan att skada granitstenen. Har ni något tips? Tack snälla för svar!

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Bibbi!

Då är det troligen så att ni har en betongtrappa under graniten som blivit beklädd med tunna granitskivor.

Det är så man gör MEN det är jätteviktigt att man prajmar/förseglar betongen som skall bekläs med något av de förseglingsmedel vi har.

Problemen som kan uppstå är tydligtvis och tråkigt nog de som tycks ha kommit hos er.
Betongen under graniten består av sand, cement och vatten. I cementen finns kalk som delvis är bränd. Den obrända delen av kalken kan av kappillärkraften (solens dragningsförmåga) sugas upp genom ytbeläggningen - oavsett vad den består av. Lättast har den naturligtvis att ta sig genom fogarna.

Nu kan det även vara så olyckligt att själva betongen under är stabil men att det fogats med ett fogmaterial som är kalkhaltigt.

Vi har ett medel som heter Desalin K som tar kalk. Man kan behöva använda detta flera gånger.
Det enda du kan försöka för att undvika knacka bort ytbeläggningen och prajma under är att impregnera ovanifrån efter tvätt för att försöka försegla sten och fogar. Detta görs då med nanobaserade Surfapore C och därefter med Surfapore M vilka båda finns i vårt sortiment.

MVH
Webmaster

Måla Lblock

av Hanna, 2014-09-28

Hej ! Vi håller just nu att fixa våran tomt och tänkte måla på L block som vi har satt. Min fråga är hur länge håller färgen? Och hur länge håller det om man istället putsar dessa L block?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Hanna!

Det brukar ganska snabbt bli fult tyvärr. Det finns dock ett alternativ som jag själv skall använda. Jag sätter L-stöd runt mitt nya hus och beklär dessa med Beklädnadssten. Det finns i flera olika varianter och färger och kommer färdigt se ut som en lavad stenmur.

MVH

Webmaster

gatsten

av alf, 2014-08-18

Vad skall man ha för material mellan gatstenar, för att undvika mossa? Lutande trappsteg.

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Anna Lena!

Absolut bäst är en hårdfog som heter Romex.

Gatukontoren i många av våra kommuner har kommit på detta och belägger tusentals kvm med denna fog.

Se vår hemsida för mer info.

MVH

Webmaster

Mängd stenflis

av Mathias, 2014-07-21

Hur mycket är 1000kg 2-4 stenflis i mängd m3?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Mathias!

Det är ca 660 liter alltså 0,66 M3.
Omvänt väger 1 M3 ca 1,5 ton

MVH

Webmaster

Sjöstenstrappa

av Ivan, 2014-04-19

Hej har en halvrund trappa som är i dansk Sjösten. Kan man klä den i betong så den blir slät? Eller finns det nån annat man kan göra? För vi vill gärna ha den slät..

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Ivan!

Jag hade en kund i helgen som skulle klä sin halvrunda sjöstenstrappa med vår tunna bortade granit.
Det halvrunda sättstenget skulle han klä genom att såga 5 cm breda stavar av samma material och sätta dit på högkant. Jag tror den kommer bli riktigt läcker och se fantastiskt exklusiv ut.
Det skall primas i botten med en nanoprodukt som heter Surfapore C för att undvika kalkgenomslag. Stenen sätts fast med Superfix och fogas med vad fogfärg.
Allt detta finns i vårt sortiment och kan finnas i katalog eller på hemsidan.

Lycka till

Webmaster

Granitplattor

av Mia, 2014-02-04

Kan man använda tösalt på granitsten?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Mia!

Vi avråder normalt från att använda salter på all sten även om både tillverkare av tösalter och producenter av en del stensorter säger att det är OK. Vår erfarenhet är att man kraftigt förhöjer risken för frostsprängningar och andra möjliga problem även om det inte behöver bli så.

MVH

Webmaster